logo Finta Bewind 2023

Bewindvoering aanvragen hoe lang duurt dat?

Wanneer je besloten hebt op zoek te gaan naar een bewindvoerder wil je graag weten hoe lang het duurt alvorens je daadwerkelijk onder bewind komt te staan. Dit is officieel geregeld wanneer het bewind door de rechter wordt uitgesproken. 

Op deze pagina lees je:

  • Hoe vraag je bewindvoering aan?
  • Tijdlijn (Hoe lang duurt het aanvragen van bewind?)
  • Stoppen en overstappen van bewind met een verzoekschrift

Hoe vraag je bewindvoering aan?

Bij het aanvragen van een bewindvoerder zijn verschillende partijen betrokken. Zo is er de persoon die het bewind aanvraagt (de verzoeker), de mensen die betrokken zijn zoals familie, hulpverleners en begeleiders (betrokkenen) en de wettelijk vertegenwoordiger (bewindvoerder). Gezamenlijk doe je de aanvraag bij de rechtbank (Rechter) welke beslist of de verzoeker wel of niet onder bewind geplaatst kan en mag worden.

Tijdlijn voor het aanvragen van bewindvoering

Stap 1
Contact - binnen 24 uur

De eerste stap is contact maken. Meld je aan via de website, bel 0522-820381 of 0513-443805 (Friesland) of stuur een mail aan info@fintabewind.nl.

Stap 2
Afspraak - binnen 7 werkdagen

Binnen 24 uur na jou verzoek voor contact nemen we contact met je op om je situatie door te spreken en voor een afspraak. De afspraak hebben we vervolgens (in overleg) binnen 7 werkdagen.

Stap 3
Intake

Tijdens de afspraak bij jou thuis of bij ons op kantoor houden we een intake. Tijdens deze intake proberen we op een gedetailleerd niveau jouw situatie te leren kennen. Op basis hiervan maken we een verzoek richting de rechtbank waarin we samen het bewind aanvragen. Jij als rechthebbende en wij als bewindvoerder.

Stap 4
Verzoekschrift naar de rechtbank - binnen 7 werkdagen

Na de intake bij jou thuis of bij ons op kantoor hebben we alle stukken die we nodig hebben samen verzameld. We hebben het verzoekschrift ingevuld en ondertekend en dit sturen we aan de rechtbank.

Stap 5
Beslissing van de rechter - 4 - 12 weken afhankelijk van de rechtbank

Om een beslissing te kunnen nemen wil de rechter soms met jou (de verzoeker) in gesprek om te bepalen of je inderdaad een bewindvoerder nodig hebt. Daarnaast spreekt de rechter dan met de bewindvoerder en eventuele betrokkenen van jouw zijde zoals bijvoorbeeld familie en hulpverleners. Indien de rechter dit niet nodig vindt wordt het bewind meteen uitgesproken.

Stap 6
Uitspraak - binnen 14 dagen

Nadat de rechter jou gesproken heeft en iedereen heeft gehoord zal hij een uitspraak doen. Iedereen die bij de zitting was krijgt deze uitspraak per post toegestuurd.

Stap 7
Start Bewind - meteen na de uitspraak

Na de uitspraak start het bewind officieel. Dat houdt in dat we alle bedrijven en instanties gaan aanschrijven met de vermelding dat je onder bewind komt te staan. Alle inkomsten en uitgaven lopen nu via ons.

Stap 8
Boedelbeschrijving - binnen 4 maanden

Binnen 4 maanden na de start van het bewind hebben we al jouw inkomsten en bezittingen op een rijtje gezet in de boedelbeschrijving. Deze dienen we ter controle in bij de rechtbank.

Stap 9
Controle rechtbank - elk jaar

Elk jaar controleert de rechtbank en een onafhankelijk auditor of wij ons werk goed doen. Hiermee weet je zeker dat wij voldoen aan alle verplichtingen.

Stoppen (of wisselen) van bewind

De duur van het beschermingsbewind is voor elke persoon anders. Het wordt namelijk gebaseerd op jouw situatie. Bewind kan gelden voor onbepaalde tijd of er is een einddatum afgesproken.

Bewind voor onbepaalde tijd

Als er geen einddatum is afgesproken, heet dit ‘voor onbepaalde tijd’. Dat betekent niet dat het bewind nooit gaat stoppen. Als je bijvoorbeeld samen met de bewindvoerder de problemen of problematische schulden weet op te lossen, dan kan je de rechter vragen om het bewind op te heffen. Dit heet een verzoekschrift tot opheffing bewind.

Het verzoekschrift kan worden ingediend door je bewindvoerder, een familielid of je partner. De rechter bepaalt of het verstandig is om het beschermingsbewind te stoppen en doet uitspraak.

Bewind met een einddatum
Stel dat er een duidelijk doel is, bijvoorbeeld om binnen 5 jaar schulden vrij te zijn, dan kan een rechtbank of bewindvoerder een einddatum indienen. De einddatum is dan het doel. Als alles goed gaat tijdens het bewind, ben je op de einddatum in staat om je financiële zaken weer zelf te beheren.
Wisselen of overstappen van bewindvoerder

Als je niet blij bent met je bewindvoerder, dan kun je overstappen naar een andere. Ook dit werkt via een verzoekschrift aan de rechter. Wel moet je voordat je dit doet, contact hebben gezocht met een nieuwe bewindvoerder.

Finta Bewind geeft je graag advies over het aanvragen of overstappen van bewindvoering. Vul het contactformulier in voor een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Binnen 24 uur contact

Binnen 24 uur hebben we contact om je situatie door te spreken en een afspraak voor bewindvoering te maken. Geen lange wachttijden of onzekerheid of we wel contact opnemen.

Binnen 7 dagen een afspraak

Omdat we begrijpen dat je niet lang wilt wachten op bewindvoering maken wij binnen 7 dagen een persoonlijke afspraak om jouw situatie door te spreken.

Persoonlijke kennismaking

De keuze voor een bewindvoerder is een belangrijke keuze. Daarom wil je weten met wie je te maken hebt. Wij maken een persoonlijke afspraak met je waarin we elkaar leren kennen.

Vertrouwd bewind

Wij worden jaarlijks door een auditor en de rechtbank gecontroleerd op onze kwaliteit. Je kunt je dus met een gerust hart aanmelden.

Vrijblijvend advies over het aanvragen van bewind

Kunnen we je helpen? Vul het formulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op. Stel je vragen over Bewindvoering, Mentorschap, Budgetbeheer, Curatele. Ook voor hulpverleners.

Bij het versturen van dit formulier geef ik aan akkoord te gaan met de Privacy verklaring en Disclaimer van Finta Bewind.