Bewindvoering aanvragen hoe lang duurt dat?

Wanneer je besloten hebt op zoek te gaan naar een bewindvoerder wil je graag weten hoe lang het duurt alvorens je daadwerkelijk onder bewind komt te staan. Oftewel wanneer het bewind door de rechter wordt uitgesproken. Want dat is namelijk wat er moet gebeuren. In dit artikel lees je precies hoe lang het aanvragen van bewindvoering duurt en welke steppen er zijn totdat je bij ons in bewind komt.

Bewindvoering aanvragen hoe werkt het?

Bij het aanvragen van een bewindvoerder zijn verschillende partijen betrokken. Zo is er de persoon die het bewind aanvraagt (de verzoeker), de mensen die betrokken zijn zoals familie, hulpverleners en begeleiders (betrokkenen) en de wettelijk vertegenwoordiger (bewindvoerder). Gezamenlijk doe je de aanvraag bij de rechtbank (Rechter) welke beslist of de verzoeker wel of niet onder bewind geplaatst kan en mag worden.

Tijdlijn voor het aanvragen van bewindvoering

24 uur
Stap 1
Contact

De eerste stap is contact maken. Meld je aan via de website, bel 0522-820381 of 0513-443805 (Friesland) of stuur een mail aan info@fintabewind.nl.

7 dagen
Stap 2
Afspraak

Binnen 24 uur na jou verzoek voor contact nemen we contact met je op om je situatie door te spreken en voor een afspraak. De afspraak hebben we vervolgens (in overleg) binnen 7 werkdagen.

Stap 3
Intake

Tijdens de afspraak bij jou thuis of bij ons op kantoor houden we een intake. Tijdens deze intake proberen we op een gedetailleerd niveau jouw situatie te leren kennen. Op basis hiervan maken we een verzoek richting de rechtbank waarin we samen het bewind aanvragen. Jij als rechthebbende en wij als bewindvoerder.

7 dagen
Stap 4
Verzoekschrift naar de rechtbank

Na de intake bij jou thuis of bij ons op kantoor hebben we alle stukken die we nodig hebben samen verzameld. We hebben het verzoekschrift ingevuld en ondertekend en dit sturen we aan de rechtbank.

4 - 12 weken (verschilt per rechtbank)
Stap 5
Zitting bij de rechter

Om een beslissing te kunnen nemen wl de rechter graag met jou (de verzoeker) in gesprek om te bepalen of je inderdaad een bewindvoerder nodig hebt. Daarnaast spreekt de rechter dan met de bewindvoerder en eventuele betrokkenen van jouw zijde zoals bijvoorbeeld familie en hulpverleners.

binnen 14 dagen
Stap 6
Uitspraak

Nadat de rechter jou gesproken heeft en iedereen heeft gehoord zal hij een uitspraak doen. Iedereen die bij de zitting was krijgt deze uitspraak per post toegestuurd.

Direct na de uitspraak
Stap 7
Start Bewind

Na de uitspraak start het bewind officieel. Dat houdt in dat we alle bedrijven en instanties gaan aanschrijven met de vermelding dat je onder bewind komt te staan. Alle inkomsten en uitgaven lopen nu via ons.

Binnen 4 maanden
Stap 8
Boedelbeschrijving

Binnen 4 maanden na de start van het bewind hebben we al jouw inkomsten en bezittingen op een rijtje gezet in de boedelbeschrijving. Deze dienen we ter controle in bij de rechtbank.

Jaarlijks
Stap 9
Controle rechtbank

Elk jaar controleert de rechtbank en een onafhankelijk auditor of wij ons werk goed doen. Hiermee weet je zeker dat wij voldoen aan alle verplichtingen.

Binnen 24 uur contact

Binnen 24 uur hebben we contact om je situatie door te spreken en een afspraak voor bewindvoering te maken. Geen lange wachttijden of onzekerheid of we wel contact opnemen.

Binnen 7 dagen een afspraak

Omdat we begrijpen dat je niet lang wilt wachten op bewindvoering maken wij binnen 7 dagen een persoonlijke afspraak om jouw situatie door te spreken.

Persoonlijke kennismaking

De keuze voor een bewindvoerder is een belangrijke keuze. Daarom wil je weten met wie je te maken hebt. Wij maken een persoonlijke afspraak met je waarin we elkaar leren kennen.

Vertrouwd bewind

Wij worden jaarlijks door een auditor en de rechtbank gecontroleerd op onze kwaliteit. Je kunt je dus met een gerust hart aanmelden.

Contact met een bewindvoerder

Kunnen we je helpen? Vul het formulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op. Stel je vragen over Bewindvoering, Mentorschap, Budgetbeheer, Curatele. Ook voor hulpverleners.

Bij het versturen van dit formulier geef ik aan akkoord te gaan met de Privacy verklaring en Disclaimer van Finta Bewind.