logo Finta Bewind 2023

Bewindvoering

Bewindvoering is een vorm van financiële hulpverlening, waarbij de bewindvoerder jouw geldzaken overneemt. Het resultaat van bewind is dat schulden worden opgelost of financiële problemen worden voorkomen.

Op deze pagina kan je bewind aanvragen of gewoon vrijblijvend met ons in contact komen. We helpen je graag met goed advies!

Bewindvoering aanvragen bij Finta

Ben je op zoek naar hulp bij je geldzaken? Of ben je doorverwezen naar een bewindvoerder? Bij Finta vind je toegewijde bewindvoerders, mentoren en curatoren. We gaan graag de samenwerking met jou aan.

Door het onderstaande formulier in te vullen, nemen wij contact met je op. 

Samen kijken we naar jouw situatie. Is er sprake van schulden of heb je vanwege een aandoening te maken met andere (geld)zorgen? Vanuit onze expertise geven we je vrijblijvend advies.

Bij het versturen van dit formulier geef ik aan akkoord te gaan met de Privacy verklaring en Disclaimer van Finta Bewind.
Binnen 24 uur contact

Binnen 24 uur hebben we contact om je situatie door te spreken en een afspraak voor bewindvoering te maken. Geen lange wachttijden of onzekerheid of we wel contact opnemen.

Binnen 7 dagen een afspraak

Omdat we begrijpen dat je niet lang wilt wachten op bewindvoering maken wij binnen 7 dagen een persoonlijke afspraak om jouw situatie door te spreken.

Persoonlijke kennismaking

De keuze voor een bewindvoerder is en belangrijke keuze. Daarom wil je weten met wie je te maken hebt. Wij maken een persoonlijke afspraak met je waar we elkaar leren kennen.

Vertrouwd bewind

Wij worden jaarlijks door een auditor en de rechtbank gecontroleerd op onze kwaliteit. Je kunt je dus met een gerust hart aanmelden.

Informatie over bewindvoering

Wat is bewindvoering?

Laten we beginnen bij het begin, wat is bewindvoering? In juridische termen is het zo dat bewindvoering een wettelijke maatregel is waarbij iemand anders (de bewindvoerder) de regie neemt over de financiën van de onder bewind gestelde. In normale bewoording houdt het in dat de bewindvoerder beslissingen neemt over alle geldzaken van een persoon. De bewindvoerder wordt aangewezen om jouw geldzaken weer op orde te krijgen en zorgt hiermee voor rust in je leven. De bewindvoerder moet op de hoogte zijn van al je inkomsten en uitgaven en heeft namens jou contact met alle bedrijven en instanties waar jij geld van krijgt of geld aan betaald. Een bewindvoerder heeft dus een grote invloed op je dagelijkse leven.

Wat doet een bewindvoerder?

Het werk van een bewindvoerder is het beheren van je geldzaken. Hiervoor krijgt de bewindvoerder inzicht in alle geldzaken en de bevoegdheid om beslissingen namens jou te nemen. Deze beslissingen zullen altijd in overleg met jou genomen worden en altijd in jouw belang zijn. De bewindvoerder brengt al jouw inkomsten en uitgaven in kaart, bekijkt of je recht hebt op vergoedingen die je nu niet ontvangt (bijvoorbeeld: toeslagen, bijzondere bijstand, kwijtscheldingen etc.). Daarna bekijkt de bewindvoerder of je budget ‘sluitend’ is. Daar bedoelen we mee dat ze bekijken of je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven. Nadat dit is gedaan houdt de bewindvoerder dit op dagelijkse basis voor je bij. De bewindvoerder doet de betalingen en lost eventuele schulden af (soms wordt er ook gebruik gemaakt van een schuldsanering, kredietbank of andere mogelijkheden).  

Voor wie is bewindvoering?

Eigenlijk moeten we zeggen, wanneer maakt iemand gebruik van bewindvoering? Grofweg zijn er dan twee groepen mensen te onderscheiden. Mensen met problematische schulden (als je schulden niet problematisch zijn dan helpt de gemeente je steeds vaker) mensen met geestelijke of lichamelijke problemen, hier valt bijvoorbeeld ook drugsgebruik onder.

In beide gevallen is de bewindvoerder inzetbaar als blijkt dat familie of andere hulpverlening niet toereikend blijkt. Wel moet de rechtbank eerst beoordelen of je inderdaad een bewindvoerder nodig hebt. Samen met de bewindvoerder vul je een aanvraag in welke vervolgens wordt beoordeeld.

Gemaakt door het Lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam. Lees meer over het onderzoek naar armoede & schulden.

Wat heb je aan bewindvoering?

Wat je aan bewindvoering hebt verschild van persoon tot persoon. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je er zelf uithaalt. Over het algemeen begint het bij een stukje rust in je leven.

Voor mensen die op geestelijke grond onder bewind staan en geen schulden hebben houdt het in dat er geen omkijken meer is naar financiën. Dit wordt allemaal voor je geregeld. Alle facturen worden betaald en je krijgt leefgeld en soms extra’s voor de dagelijkse uitgaven die je zelf doet. Daarnaast heb je een stukje zekerheid dat er geen mensen meer financieel misbruik van je kunnen maken doordat een bewindvoerder altijd op de hoogte is van de inkomsten en uitgaven.

Wanneer er schulden zijn speelt er vaak nog wat anders mee. Stel je hebt nu last van veel onbetaalde rekeningen, bedrijven en instanties die betalingsregelingen willen treffen die je niet snapt en misschien komt er soms zelfs wel eens een deurwaarder langs. Daar wil je natuurlijk vanaf. Een bewindvoerder wordt voor al deze partijen de contactpersoon. Met jou zelf mogen ze dan geen regelingen meer treffen dus zal je daar ook geen last meer van hebben.

Naast rust zorgt het voor overzicht, waar nu rekeningen opstapelen en schulden hoger kunnen worden verlies je snel het overzicht. De bewindvoerder zorgt ervoor dat het overzicht terugkomt. Dat alle inkomsten, uitgaven en schulden overzichtelijk worden gemaakt en dat er stappen worden genomen in het oplossen van de schulden.

Schulden komen steeds vaker voor.  Mensen die laten zien dat ze werken aan een beter leven, bijvoorbeeld door een bewindvoerder te nemen, worden vaker geholpen en hebben betere bescherming. Zo volgt een uithuiszetting vaak minder snel, word je niet zomaar afgesloten en ga je een financieel gezondere toekomst tegemoet.

De taken van een bewindvoerder

Kort gezegd neemt de bewindvoerder neemt al je geldzaken over. Alleen je dagelijkse uitgaven zoals boodschappen, kleding, sigaretten, voedsel voor huisdieren etc. blijf je zelf verzorgen. Hiervoor krijg je leefgeld. De bewindvoerder pakt dus de rest van de geldzaken op. Dit houdt in dat de bewindvoerder:

  • inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden op een rijtje zet;
  • een budgetplan opstelt;
  • een bankrekening namens jou opent voor je leefgeld;
  • contact opneemt met bedrijven en instanties om ze op te hoogte te brengen van het bewind en om erachter te komen of er achterstallige betalingen zijn;
  • toeslagen en andere zaken waar je recht op hebt aanvraagt;
  • vaste lasten betaald;
  • verzekeringen regelt (sommige verzekeringen zijn verplicht in Nederland);
  • binnenkomende post verwerkt;
  • verantwoording aflegt aan de rechtbank over hoe ze het bewind over jouw bezittingen en schulden voert;
  • Zorgt dat jij altijd inzicht hebt in wat er met je geld gebeurt.

Naast al deze officiële taken van de bewindvoerder bieden onze bewindvoerders ook een luisterend oor, overleggen ze en bespreken ze met je wanneer iets wel of echt niet kan.

Bewindvoering: ‘niets anders dan een financiële maatregel’

Bewindvoering, bewind, beschermingsbewind of onderbewindstelling is allemaal hetzelfde. Het is niets anders dan een financiële maatregel dat opgelegd kan worden door de rechter, wanneer jij, of iemand in jouw omgeving, zijn of haar financiële handelingen niet meer kan overzien. Onder bewind gesteld worden kan dan rust in je leven brengen doordat je financiële situatie stabiel gemaakt wordt door Finta bewind.

Geen zorgen meer over inkomsten en uitgaven: ‘Ga voor een gelukkig leven’

Financiële problemen kunnen voorkomen als je lichamelijke of psychische dan wel sociale problemen hebt. Dit zijn dingen die in alle lagen van de bevolking voor komen. Hoewel het soms erg vervelend kan zijn is bewindvoering een uitstekende oplossing als je hier mee te maken hebt. Je hoeft je namelijk geen zorgen meer te maken over inkomsten en uitgaven. Je kunt je dus volledig richten op  het werken aan jezelf. De ervaring leert dat mensen zonder financiële zorgen meer tijd hebben om aan zichzelf te werken. Hierdoor worden ze gelukkiger en met minder zorgen waardoor ze ook in de maatschappij weer beter mee kunnen draaien. Bewindvoering is dus een oplossing!

Wie kunnen er allemaal bewindvoering aanvragen?

Bewindvoering kan door iemand anders van je familie, vrienden of in je kennissenkring aangevraagd worden, maar dit kan ook door een instantie gebeuren. Uiteraard kun je zelf ook aangeven dat je hier behoefte aan hebt. Wat Finta Bewind ook vaak meemaakt is dat ouders een aanvraag voor hun kinderen doen.

Bewindvoering, puur financieel

De bewindvoerder beslist niet alleen over financiële zaken maar ook over het beheer van je goederen. Het is echter niet altijd nodig om alle goederen onder het bewind te stellen. Dit dient dan echter wel goed beschreven te worden in de aanvraag. Iemand die onder bewind staat blijft echter altijd handelingsbekwaam. Je mag dus zelf beslissen over je testament en medische behandelingen zolang je zelf kunt overzien waar het over gaat. Finta Bewind respecteert dit en moedigt dit ook aan.

Ben je normaal prima in staat om je financiën te regelen maar bouw je toch schulden op dan is budgetbeheer wellicht iets voor jou.

Waarom kiezen voor bewindvoering bij Finta Bewind?