Finta Bewind en mentorschap - samen zaken goed regelen

9 taken die een bewindvoerder voor jou uitvoert

9 taken die een bewindvoerder voor jou uitvoert

Wat doet een bewindvoerder? Die vraag krijgen we bij Finta regelmatig. Daarom proberen we op deze pagina uit te leggen wat de taken van een bewindvoerder zijn.

Wij (Finta) werken samen met jou (de cliënt) om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren. Dat doen we door de financiën en/of zorg zo goed mogelijk te regelen. In deze blog geven we 9 voorbeelden van wat dat werk inhoudt.

Inhoud

1) Een overzicht maken van jouw financiële situatie

Wij van Finta gaan eerst met jou in gesprek. Dit heet een intake en heeft als doel om jouw situatie te leren kennen. Wat zijn je inkomsten en uitgaven? En heb je misschien schulden, achterstallige betalingen of bezittingen? Een bewindvoerder maakt hiervan een duidelijk overzicht. 

Dit overzicht geldt als de basis voor jouw bewind. Dit verschilt per persoon. De één wil misschien schulden oplossen, terwijl de ander juist het beheer van geldzaken nodig heeft i.v.m. een geestelijke aandoening.

intake met een bewindvoerder

2) Het budgetplan opstellen

De bewindvoerder gaat vervolgens aan de slag met jouw situatie. Hier rolt het budgetplan uit. Dit plan omschrijft welk budget jij in de maand krijgt. Dit noemen we het leefgeld en is genoeg voor jouw dagelijkse levensonderhoud. Het bedrag is gebaseerd op jouw leefsituatie.

Heb je schulden of andere betalingsachterstanden? Dan wordt er een budget gereserveerd om dit af te lossen. 

Is er sprake van zorg of een uitkering? Dan zorgt de bewindvoerder dat dit meegenomen wordt in het budgetplan. Wij zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.

3) Een leefgeldrekening openen en beheren

Denk je nu: Maar dan moet ik van alles regelen? Nee hoor! Onze bewindvoerders ontzorgen jou. 

Zo wordt er een rekening gemaakt waarop het leefgeld staat. Via deze rekening kan jij je dagelijkse boodschappen en andere zaken betalen. Ook bedragen voor extra uitgaven worden op deze rekening gestort. Hierdoor wordt het budgetplan goed uitgevoerd en worden jouw financiën op orde gehouden.

4) Verzekeringen, toeslagen en meer regelen

Dat was het? Nee! Een bewindvoerder doet nog veel meer werk voor jou. Als wettelijke vertegenwoordiger van jou, is de bewindvoerder verantwoordelijk voor meer zaken dan alleen je uitgaven.

Als je onder bewind staat regelt onze bewindvoerder namelijk ook jouw:

  • Toeslagen
  • Verplichte verzekeringen
  • Uitkeringen
  • Bijstand

Zo ben je ervan verzekerd dat je krijgt waar je recht op hebt én dat je goed verzekerd bent. Dit geeft rust en stabiliteit in jouw leven. Samen verbeteren we zo de kwaliteit van jouw leven!

5) Contact met instanties onderhouden

Als je schulden hebt, zal je het misschien wel herkennen: Bedrijven en instanties die steeds weer contact zoeken over betalingen en aanmaningen. Dit is geen prettige situatie.

De bewindvoerder onderhoudt het contact met overheidsinstanties of eventuele schuldeisers en zorgt ervoor dat jij in je recht staat. Je wordt als het ware beschermd door het bewind. 

Ook voor cliënten met zorgbehoefte beheert de bewindvoerder het contact met instanties. Dit geeft rust voor zowel de cliënt als de naasten van de cliënt.

6) Jouw post ontvangen, controleren en afhandelen

Krijg jij ook enorme stapels post van allerlei instanties, je verzekeringen en je bank? 

Als je onder bewind staat, handelt de bewindvoerder deze post voor jou af. Zo weet je dat het goed geregeld is en leef je niet meer in onzekerheid over je administratie. Uiteraard ontvang je jouw privé-post (zoals kaarten) nog wel zelf.

7) Jouw energiecontract beheren

Wist je dat onze bewindvoerders ook jouw energiecontract beheren? Hierdoor kom je niet in de problemen met je gas, water en licht. 

Als de energierekening niet betaald kan worden, of er zijn achterstallige betalingen, zorgt de bewindvoerder voor het contact met de energieleverancier. Als je onder bewind staat, worden er veel zorgen weggenomen. Een voorbeeld hiervan is een betalingsregeling.

Ook zorgt de bewindvoerder er (samen met jou) voor dat de jaarlijkse meterstanden worden doorgegeven.

8) Samen met jouw (extra) uitgaven afwegen

Soms loop je tegen een extra uitgave aan die niet binnen het leefgeld past. Misschien gaat je wasmachine stuk of heb je iets voor de kinderen nodig. Als je onder bewind staat, regel je dit samen met de bewindvoerder.

De bewindvoerder moet de afweging maken of de extra uitgave gedaan kan worden. Deze keuze wordt gemaakt voor jouw eigen bestwil. Wij van Finta denken altijd met je mee om tot de beste oplossing te komen. Dit doen we in het belang van jouw toekomst. 

9) Het bewind laten controleren door de rechtbank

Naast al het werk dat onze bewindvoerders voor jou doen, moeten wij ons ook laten controleren door de rechtbank.

Als je onder bewind staat, controleert de rechtbank jaarlijks of het werk goed gedaan wordt. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste hulp krijgt. 

Finta

Onze ervaren bewindvoerderswerken samen met jou om je financiën op orde te krijgen of te houden. Waarom? Om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren. Samen zorgen we ervoor dat zaken goed geregeld zijn!

Meer informatie over bewindvoering

Bewindvoering klinkt misschien moeilijk, maar in de praktijk valt het mee. Via ‘Vragen over bewindvoering’ vind je meer informatie over bewind. Of neem vrijblijvend contact met ons op, voor advies voor jouw situatie.