logo Finta Bewind 2023

Hoe kan ik bewindvoerder worden?

Hoe kan ik bewindvoerder worden?

Ben jij ook iemand die er energie uithaalt om mensen te ondersteunen? Om mensen een kans te geven op een beter leven? Als bewindvoerder geef je mensen de stabiliteit en kwaliteit van leven terug door alle zaken rondom hun financiën goed te regelen.

Het werk van een professioneel wettelijk vertegenwoordiger is geen ‘easy does it’ baan. Samen zijn we verantwoordelijk voor de financiële zaken van mensen en is het onze taak alles samen goed te regelen. Is dit iets voor jou? Lees dan snel verder!

Inhoud

Wat doe ik als in bewindvoerder ben?

Samenwerken om zaken goed te regelen

Bij Finta Bewind werken wij samen in een team van mensen die trots zijn op hun vak. Met elkaar weten we de kwaliteit van leven van veel mensen te verbeteren.

Dat doen we met een goed opgeleid, professioneel team. We regelen de zaken goed doordat we de weg kennen in de situaties waar onze cliënten zich bevinden. Denk bijvoorbeeld aan hulp aan mensen met zorg (bewind op basis van geestelijke grond i.c.m. met mentorschap) of schulden (bewind op basis van schuldengrond).

Taken van een bewindvoerder

We zetten ons in voor elke euro die mensen verdienen te krijgen. We stellen budgetplannen op, zorgen voor de aanvraag van bijzondere bijstanden, minimaregelingen, toeslagen en helpen mensen richting schuldentrajecten. 

En we praten met mensen, stellen ze gerust, geven grenzen aan, spreken mensen aan op dingen die beter of anders kunnen, motiveren mensen en lachen en huilen met mensen. Zowel administratieve, empathische en communicatieve vaardigheden zijn dus erg belangrijk.

Heb jij het in je om bewindvoerder te worden?

Jouw kwaliteiten en skills

Als bewindvoerder moet je uiteraard secuur zijn, administratieve vaardigheden hebben en goed met mensen om kunnen gaan. Deze skills helpen je om de financiën goed te regelen, én hier je cliënten goed bij te adviseren of te ondersteunen. Als bewindvoerder bij Finta moet je daarnaast ook beschikken over humor en trots!

Humor?

Ja humor! Ook bij het serieuze werk van een bewindvoerder. We vinden het belangrijk dat er gelachen wordt op de werkvloer. Mede hierdoor voelen cliënten zich snel op hun gemak. 

Ook onze trots mag niet ontbreken! We ondersteunen mensen die het nodig hebben en daar zijn we trots op. Soms wordt bewindvoering als iets negatiefs gezien, maar dat is volkomen onterecht als je ziet welke voordelen een bewind oplevert voor onze cliënten.

Wat zijn de eisen om bewindvoerder te worden?

Zie jij jezelf al aan de slag gaan als bewindvoerder bij Finta? Uiteraard moet je hiervoor aan een aantal eisen voldoen.

Naast alle bovengenoemde skills (die wij vele malen belangrijker vinden dan ‘het papiertje’!) worden er uiteraard ook opleidingseisen gesteld aan de bewindvoerder. Er is maar één partij die bepaald of jij aan de slag mag als bewindvoerder en dat is het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM. De kantonrechter controleert of je bevoegd bent om bewindvoerder te zijn op basis van de voorwaarden van het CBM. Bewindvoerder is dus een ‘beschermd beroep’.

De rechtbank controleert vervolgens ook jaarlijks of je het bewind goed uitvoert

Diploma eisen

Om als bewindvoerder goedgekeurd te worden door de kantonrechter, moet je diploma voldoen aan één van de volgende eisen:

  • Een passend MBO-4 diploma en ten minste 2 jaar werkervaring als assistent-bewindvoerder bij een professionele beschermingsbewindvoerder.
  • Een passend HBO-diploma.

Vaak is het wel verstandig om een specifieke opleiding tot bewindvoerder te doen. Dit zijn vaak relatief korte cursussen van ±6 tot 10 dagen verspreid over enkele maanden. 

Bewindvoerder bij Finta

Samen zaken goed geregeld!

Ben jij net zo enthousiast over bewindvoering als wij? Laten we de samenwerking dan aangaan!

Dit kun je doen door te solliciteren op onze vacatures of door simpelweg contact met ons op te nemen. We gaan graag met je in gesprek.

Nog niet het juiste diploma?

Lijkt het je enorm leuk en uitdagend, maar heb je de juiste papieren niet? Bij Finta bieden we je dan de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen van assistent/ administratief medewerker tot bewindvoerder. Dit traject neemt 2 – 3 jaren in beslag.
Twijfel je of je contact moet opnemen? Of denk je aan solliciteren? Ons advies: Gewoon doen!