Wat is leefgeld?

Wat is leefgeld?

Leefgeld is een vast bedrag dat elke week of maand naar je overgemaakt wordt als je onder bewind staat. Dit geld komt van jouw beheerrekening en wordt door de bewindvoerder gestort op je leefgeldrekening. Het leefgeld is bedoeld voor je noodzakelijke basisuitgaven, zoals de boodschappen.

Door het leefgeld weet je wat je elke week of maand kan uitgeven. De rest van je inkomen blijft op de beheerrekening. Hiermee kan de bewindvoerder jouw vaste laste betalen en (eventuele) schulden aflossen. Zo weet je zeker dat jouw financiën goed geregeld worden.

Inhoud

1) Wat is een leefgeldrekening?

Als je onder bewind staat krijg je dus leefgeld. Dat betekent dat er elke week (of maand) een bedrag naar je overgemaakt wordt. Dit bedrag komt op een leefgeldrekening. Dit is een bankrekening waarmee jij betalingen kan doen. Van je leefgeldrekening krijg je een bankpas. Zo kan je bijvoorbeeld pinnen of afrekenen in de supermarkt.

leefgeld pinnen

2) Hoeveel leefgeld krijg je per week als je onder bewindvoering staat?

Het bedrag dat je elke week krijgt is afhankelijk van je situatie en budgetplan. Wij noemen geen vaste bedragen, omdat dit erg kan verschillen per persoon en moment. Denk bijvoorbeeld aan een variërend inkomen of boodschappen die in prijs veranderen.

Over je leefgeld maak je samen met de bewindvoerder afspraken. Wij houden hierbij altijd rekening met jouw situatie. Echt maatwerk dus, om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden!

Er is geen wettelijk minimum of maximum voor het leefgeld. Maar onze bewindvoerders zullen altijd hun best doen om een goed budgetplan voor jou op te stellen.

3) Wat betaal je van je leefgeld?

Het leefgeld is bedoeld voor je dagelijkse, noodzakelijke uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan eten, drinken en persoonlijke verzorging. Dit zijn dus vaak uitgaven in de supermarkt of bij de drogist. Ook kosten voor benzine of openbaar vervoer kunnen van het leefgeld worden betaald.

  • Boodschappen (eten & drinken)
  • Verzorging (zeep, tandpasta, cosmetica)
  • Rookwaren (sigaretten & shag)
  • Vervoerskosten (benzine, OV)

Vaste lasten, zoals de huur, verzekeringen en aflossingen, worden niet van je leefgeld betaald. Deze betaling worden door de bewindvoerder beheerd via de beheerrekening.

4) Laat een bewindvoerder je zonder leefgeld zitten?

Normaal gesproken zorgt een bewindvoerder voor voldoende leefgeld. Jij bent er zelf verantwoordelijk voor dat je het aan de noodzakelijk uitgaven besteedt.

Heb je eenmalige uitgaven? Bijvoorbeeld voor kleding, een cadeau of een feestdag? Dan kan je extra leefgeld aanvragen bij je bewindvoerder. De bewindvoerder kijkt dan of dit binnen jouw budgetplan past.

Soms kan een bewindvoerder geen extra leefgeld uitkeren. Bijvoorbeeld omdat je vaak achter elkaar extra geld aanvraagt. Zeker als er sprake is van schulden, is het dan helaas niet mogelijk om dit uit te keren. De bewindvoerder denkt hierbij aan jouw situatie en handelt voor jouw eigen bestwil.

Finta

Onze ervaren bewindvoerderswerken samen met jou om je financiën op orde te krijgen of te houden. Waarom? Om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren. Samen zorgen we ervoor dat zaken goed geregeld zijn!

Meer informatie over bewindvoering

Bewindvoering klinkt misschien moeilijk, maar in de praktijk valt het mee. Via ‘Vragen over bewindvoering’ vind je meer informatie over bewind. Of neem vrijblijvend contact met ons op, voor advies voor jouw situatie.