Wat zijn de nadelen van bewindvoering?
Onder bewind staan heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Het is natuurlijk niet niks als je geldzaken door een bewindvoerder beheerd worden. Op deze pagina leggen we uit wat de voordelen en nadelen zijn van bewindvoering.
Inhoud
Nadelen van een bewindvoerder
Beslissingen over geldzaken
Een bewindvoerder beheert jouw geldzaken en is door de rechtbank aangesteld om dit te doen. Samen spreek je af hoeveel leefgeld jij per week of per maand krijgt.
Het leefgeld mag je zelf uitgeven. Voor andere uitgaven, zoals bijvoorbeeld een nieuwe fiets, moet je overleggen met de bewindvoerder. Die bepaalt of de uitgave gedaan kan worden.
De bewindvoerder zal altijd met je meedenken over uitgaven. Dit doet de bewindvoerder voor jouw eigen bestwil. Bijvoorbeeld om schulden op te lossen of te voorkomen.
Persoonlijke situatie
Een bewindvoerder kan jou alleen helpen als alle inkomsten en uitgaven bekend zijn. De bewindvoerder weet dus veel van jou (of je gezin) en kent je financiën.
Dit klinkt misschien eng, maar onze bewindvoerders zijn professionele hulpverleners die weten dat ze voorzichtig om moeten gaan met jouw gegevens. Je mag er dus op vertrouwen dat jouw informatie alleen tussen de bewindvoerder, de instanties en jou blijft.
Wij raden je aan om altijd een bewindvoerder te kiezen die is aangesloten bij een branchevereniging. Hierdoor kies je een veilige en betrouwbare partij.
De voordelen van bewindvoering
Rust en stabiliteit
De nadelen van bewindvoering moet je eigenlijk zien als een investering. Misschien is het vervelend om je schulden of andere problemen met iemand te delen, maar dit doe je omdat je de schulden of problemen graag wil oplossen voor de toekomst.
Zowel voor schulden als geestelijke problemen zorgt een bewindvoerder voor rust en stabiliteit in je leven. Als het je niet lukt om je geldzaken zelf te beheren, dan is het erg fijn dat je dit los kan laten.
Oplossen of beheren
Een bewindvoerder voert zijn taken namelijk uit om jouw problemen op te lossen of beheersbaar te maken. Er wordt voor jou een plan gemaakt met afspraken over leefgeld en beslissingen.
Ook beheert de bewindvoerder toeslagen, uitkeringen en het contact met instanties en eventuele deurwaarders.
Je zult zien dat het bewind veel voordelen gaat hebben. Bijvoorbeeld doordat je jouw schulden ziet afnemen. Of omdat de financiën van een familielid met een verslaving goed geregeld worden. Samen werken we aan jouw toekomst.
Problemen met een bewindvoerder
Wat als je bewindvoerder de rekeningen niet (op tijd) betaald?
Het kan natuurlijk ook dat je al een bewindvoerder hebt, maar dat deze niet bevalt. Bijvoorbeeld door onenigheid of dat er rekeningen niet op tijd betaald worden.
Je hebt de mogelijkheid om over te stappen naar een andere bewindvoerder. Dit moet door de rechtbank goedgekeurd worden.
Bij Finta gaan we ervan uit dat elke bewindvoerder in Nederland handelt vanuit het belang van de cliënt. Je mag uiteraard altijd om advies vragen over een overstap.
Controle door de rechtbank
Het starten met bewind of overstappen van bewindvoerder wordt gecontroleerd door de rechtbank. Ook wordt de bewindvoerder elk jaar gecontroleerd.
Hierdoor weet je zeker dat de bewindvoerder zich aan de regels houdt. Dat is natuurlijk erg fijn, aangezien het om je financiën en privégegevens gaat.
Finta
De ervaren bewindvoerders van Finta werken samen met jou om je financiën op orde te krijgen of te houden. Dankzij onze betrouwbare bewindvoerders zal je zo weinig mogelijk nadelen aan het bewind ervaren. Samen werken we aan een betere kwaliteit van leven voor jou!
Meer informatie over bewindvoering
Bewindvoering klinkt misschien moeilijk, maar in de praktijk valt het mee. Via ‘Vragen over bewindvoering’ vind je meer informatie over bewind. Of neem vrijblijvend contact met ons op, voor advies voor jouw situatie.