logo Finta Bewind 2023

Bewindvoering bij schulden

Heb je schulden die steeds erger worden? Of weet je niet meer hoe je jouw geldzaken op de rit moet krijgen? 
Finta Bewind ondersteunt je. Samen werken we aan een oplossing voor jouw schuldsituatie.

In deze video legt onze virtuele assistent uit hoe bewindvoering kan helpen bij schulden.

Inhoud

Wat is bewindvoering?

Beschermingsbewind is een vorm van hulpverlening voor mensen met schulden. Een bewindvoerder neemt je geldzaken over, met als doel om schulden op te lossen of te voorkomen. Ook regelt de bewindvoerder belangrijke andere zaken zoals verzekeringen, toeslagen en uitkeringen.

Schulden

Wat zijn hoge of lage schulden?

Je hebt een schuld als je nog geld moet betalen aan een ander. De schuld is dan het openstaande bedrag. Iedereen in Nederland heeft wel eens een schuld. Het wordt natuurlijk erg vervelend als je je schulden langere tijd niet meer kan betalen.

Problematisch schulden

Problematische schulden zijn betalingsachterstanden die niet binnen 3 jaar zijn op te lossen.  Het is beter om dit soort schulden te voorkomen dan ze te moeten oplossen. 

Bewindvoering is gericht op het oplossen en voorkomen van problematische schulden. Trek daarom bij schulden snel aan de bel en zoek hulp. Je kan hulp zoeken bij je gemeente, je naasten of natuurlijk bij ons. Neem gerust contact op.

Wat doet een bewindvoerder bij schulden?

Schulden zijn erg vervelend. Je kan dan zaken zoals de huur, je zorgverzekering en gas/water/licht niet meer betalen. Als je zelf de schulden niet op kan lossen heb je hulp nodig. Je kan die hulp zelf zoeken of je gemeente kan je doorsturen naar de juiste partij. Via beide manieren kan je bij Finta Bewind terecht komen. Wij helpen je graag!

Taken bewindvoering

Het werk van een bewindvoerder is het beheren van je geldzaken. Bijvoorbeeld omdat je schulden hebt of omdat je zelf het overzicht op je financiën niet meer hebt. 

Om je geldzaken over te nemen krijgt de bewindvoerder inzicht in alle geldzaken en de bevoegdheid om financiële beslissingen namens jou te nemen. Deze beslissingen zullen altijd in jouw belang genomen worden.

De taken die een bewindvoerder allemaal op zich neemt zijn:

  • inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden op een rijtje zetten;
  • het opstellen van een budgetplan om je schulden op te lossen;
  • een bankrekening openen voor je leefgeld;
  • contact met bedrijven en instanties onderhouden om ze op te hoogte te brengen van het bewind en om erachter te komen of er achterstallige betalingen zijn;
  • toeslagen en andere zaken waar je recht op hebt aanvragen;
  • vaste lasten betalen;
  • verzekeringen regelen (sommige verzekeringen zijn verplicht in Nederland);
  • binnenkomende post verwerken;
  • verantwoording afleggen aan de rechtbank over hoe ze het bewind over jouw bezittingen en schulden voert;
  • Zorgen dat jij altijd inzicht hebt in wat er met je geld gebeurt.

Naast al deze officiële taken van de bewindvoerder bieden onze bewindvoerders ook een luisterend oor, overleggen ze en bespreken ze de (on)mogelijkheden van jouw situatie.

Lost een bewindvoerder mijn schulden op?

Financiële problemen kunnen voorkomen als je lichamelijke of psychische problemen hebt. Of soms heb je pech met een ontslag Dit zijn dingen die in alle lagen van de bevolking voor komen.

Bewindvoering klinkt misschien vervelend, maar is een goede oplossing om schulden tegen te gaan. Je hoeft je namelijk geen zorgen meer te maken over inkomsten en uitgaven. De bewindvoerder stelt een persoonlijk plan op waarmee er doelgericht aan je schulden wordt gewerkt. Het plan zorgt ervoor dat de uitgaven minder zijn dan de inkomsten en de schulden stap–voor-stap worden afgelost. Ook vraagt de bewindvoerder de juiste uitkeringen en toeslagen aan, zodat je krijgt waar je recht op hebt.

Ook deurwaarders en incassobedrijven worden buiten de deur gehouden. De bewindvoerder beheert namelijk jouw financiële post en het contact met de instanties. Dat scheelt dus heel wat zorgen over geldzaken. 

De ervaring leert dat mensen zonder financiële zorgen meer tijd hebben om hun persoonlijk situatie in orde te maken. Hierdoor worden ze gelukkiger en kunnen ze goed meedraaien in de maatschappij. Bewindvoering is dus een zeker oplossing!

Toeslagen, uitkeringen en verzekeringen

Een bewindvoerder beheert zoals gezegd niet alleen de uitgaven. Ook de inkomsten worden door een bewindvoerder geanalyseerd. Misschien krijg je wel te weinig toeslagen of uitkeringen? De bewindvoerder kent de regels en weet waar jij recht op hebt. 

Budgetbeheer

Ben je zelf in staat om je geldzaken te regelen maar bouw je toch steeds schulden op? Dan is budgetbeheer wellicht iets voor jou. Ook dit is hulpverlening die Finta kan bieden.

Wie kunnen er allemaal bewindvoering aanvragen?

Bewindvoering kan door iemand anders van je familie, vrienden of in je kennissenkring aangevraagd worden, maar dit kan ook door een instantie gebeuren. Uiteraard kun je zelf ook aangeven dat je hier behoefte aan hebt. Wat Finta Bewind ook vaak meemaakt is dat ouders een aanvraag voor hun kinderen doen.

Bugetbeheer

Ervaringen van onze cliënten

Bewindvoering in de praktijk

5/5

Als je bij ons onder bewind of in mentorschap komt wil je graag weten hoe anderen dit ervaren. Daarom hebben we onze klanten, cliënten en betrokken hulpverleners gevraagd om hun ervaringen met jou te delen. Elk verhaal is anders. Sommige zijn van mensen die met succes het traject hebben doorlopen. Iedereen deelt zijn/haar verhaal zodat ze jou kunnen helpen een goede keuze te maken voor je toekomst.

Meer informatie over bewindvoering

Bewindvoering klinkt misschien moeilijk, maar in de praktijk valt het mee. Om je zo goed mogelijk te infomeren over bewindvoering hebben we alle vragen op een rijtje gezet. Klik op de onderstaande button en kom alles te weten over bewindvoering.

Interesse in bewind bij Finta?